Sütőben sült polenta
|
2023.05.22.
A polenta egy kukoricadarából készült finomság, amit Olaszországban köretként, vagy akár magában is fogyasztanak. A kukoricadara egy nagyon olcsó alapanyag, ezért régen a szegények eledelének tartották, manapság azonban már a legnevesebb éttermek étlapján is gyakran helyet kap.
Jól illik vegán pörköltökhez, sült tofuhoz vagy gombához, és a polentát is variálhatjuk kedvünk szerint spenóttal, aszalt paradicsommal, olajbogyóval, vagy más zöldségekkel, ízlés szerinti fűszerekkel. 🍅🍃
Olaszországban olajban sütik ki, én olajmentesen, sütőben sütve készítettem egy egészségesebb verzióját. 😊Kitűnő snack lehet a kisétkezések között, gyerekeknek is tápláló, teljes értékű nasi. 😊
Hozzávalók
- 1.5 bögre növényi tej
- 1 bögre víz
- 1 bögre kukoricadara - (én DM bio polenta márkát használtam, ha mást használsz, akár eltérhetnek az arányok)
- 1 marék aszalt paradicsom, olajbogyó, friss aprított spenót, vagy bármi más zöldség vagy fűszer ízlés szerint
- fél bögre sörélesztőpehely
- 1 ek. fokhagymapor
- só, bors
- ízlés szerint zöldfűszerek - (én kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót és bazsalikomot használtam)
Elkészítés
- Öntsd fazékba a vizet és a növényi tejet, majd forrald fel. Öntsd hozzá a kukoricadarát és kezdd el keverni. Gyorsan öntsd hozzá a többi fűszert és folyamatosan kevergesd, míg besűrűsödik. Keverd bele a zöldségeket is.
- Tedd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe és 200 fokos sütőben süsd 15 percet.
- Várd meg, míg kihűl, majd vágd szeletekre.