Pihe-puha olasz pisztáciás keksz
|
2023.05.26.
Kívül roppan a pirult pisztácia, belül puha, édes és omlós… Aki szereti a pisztáciát, annak kötelező. 😍 Szerintem egyből dupla adagot készítsetek,mert ez aztán nagyon hamar elfogy! 🙈🍪
Amellett, hogy nagyon finom, ezt is teljes értékű hozzávalókból készítettem.🌱 A puhaságért az aquafaba, azaz a csicseriborsó konzerv leve felel, ugyanis az helyettesíti az eredeti recept szerinti tojásfehérjét. 😊 Cukor helyett datolyával édesített, liszt helyett pedig zabpelyhet használtam, így gyerekeknek is szuper, tápláló nasi lehet. 😍
Hozzávalók
- 3/4 bögre zabpehely
- 2 ek. kesudióvaj - (de lehet helyette akár mandulavaj is)
- fél bögre datolya forró vízbe áztatva 10 percre, majd lecsepegtetve
- 2 tk. vanília őrlemény
- fél bögre növényi tej
- 1 kk. szódabikarbóna
- 3 ek. csicseriborsó konzerv-lé (aquafaba) - habverővel felverve
- fél bögre pisztácia
Elkészítés
- Öntsd le forró vízzel a datolyákat, hagyd állni 10 percig, majd öntsd le róluk a vizet és törölgesd át őket egy tiszta konyharuhával.
- Aprítsd fel a pisztáciát aprítógép segítségével, de ne daráld le teljesen, maradjanak benne kisebb-nagyobb darabok. Tedd az aprított pisztáciát egy külön tányérba.
- Most öntsd az aprítóba a zabpelyhet, a datolyákat, a vaníliát, a növényi tejet, a szódabikarbónát és a kesukrémet, majd dolgozd őket homogén masszává. Öntsd át a masszát egy nagyobb tálba.
- Habverő segítségével verd habbá az aquafabat, majd 3 evőkanálnyit óvatosan keverj hozzá a zabpelyhes masszához.
- A pisztácia-darabokból egy keveset rakj félre a tetejére, a többit szintén keverd a masszához.
- Evőkanálnyi adagokat halmozz belőle sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg a tetejüket a félretett aprított pisztáciával.
- 180 fokon 10 percig süsd őket, majd várd meg, míg teljesen kihűlnek! 🙂