Pihe-puha olasz pisztáciás keksz

Sike Betti | 2023.05.26.
Stopper ikon
30 perc
Teríték ikon

Kívül roppan a pirult pisztácia, belül puha, édes és omlós… Aki szereti a pisztáciát, annak kötelező. 😍 Szerintem egyből dupla adagot készítsetek,mert ez aztán nagyon hamar elfogy! 🙈🍪

Amellett, hogy nagyon finom, ezt is teljes értékű hozzávalókból készítettem.🌱 A puhaságért az aquafaba, azaz a csicseriborsó konzerv leve felel, ugyanis az helyettesíti az eredeti recept szerinti tojásfehérjét. 😊 Cukor helyett datolyával édesített, liszt helyett pedig zabpelyhet használtam, így gyerekeknek is szuper, tápláló nasi lehet. 😍

Hozzávalók

  • 3/4 bögre zabpehely
  • 2 ek. kesudióvaj - (de lehet helyette akár mandulavaj is)
  • fél bögre datolya forró vízbe áztatva 10 percre, majd lecsepegtetve
  • 2 tk. vanília őrlemény
  • fél bögre növényi tej
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 3 ek. csicseriborsó konzerv-lé (aquafaba) - habverővel felverve
  • fél bögre pisztácia

Elkészítés

  1. Öntsd le forró vízzel a datolyákat, hagyd állni 10 percig, majd öntsd le róluk a vizet és törölgesd át őket egy tiszta konyharuhával.
  2. Aprítsd fel a pisztáciát aprítógép segítségével, de ne daráld le teljesen, maradjanak benne kisebb-nagyobb darabok. Tedd az aprított pisztáciát egy külön tányérba.
  3. Most öntsd az aprítóba a zabpelyhet, a datolyákat, a vaníliát, a növényi tejet, a szódabikarbónát és a kesukrémet, majd dolgozd őket homogén masszává. Öntsd át a masszát egy nagyobb tálba.
  4. Habverő segítségével verd habbá az aquafabat, majd 3 evőkanálnyit óvatosan keverj hozzá a zabpelyhes masszához.
  5. A pisztácia-darabokból egy keveset rakj félre a tetejére, a többit szintén keverd a masszához.
  6. Evőkanálnyi adagokat halmozz belőle sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg a tetejüket a félretett aprított pisztáciával.
  7. 180 fokon 10 percig süsd őket, majd várd meg, míg teljesen kihűlnek! 🙂

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...