
Palak tofu
|
2025.02.03.
Fűszeres spenótos indiai főétel a palak tofu, mely a hagyományosan sajttal készülő palak paneer vegán, teljes értékű változata.
Hozzávalók
Tofuhoz
- 800 gramm natúr tofu
- 3 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
- 1 tk. fokhagymapor
- 2 ek. citromlé
Spenótos szószhoz
- 400 gramm friss spenót
- 6-7 jégkocka
- 7-8 ek. natúr növényi joghurt
- 2 marék kesudió
Paradicsomos-hagymás alaphoz
- 1 db hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. garam masala fűszerkeverék
- 1 tk. gyömbérpor
- csipet kurkuma
- 1 kk. őrölt római kömény
- chili ízlés szerint
- 1 tk. fokhagymapor
- só, bors
- 1 kk. őrölt koriander
- 5 ek. aprított paradicsom
- 1 ek. sörélesztőpehely
- 2 ek. citromlé
- másfél ek. datolyakrém
Elkészítés
- Kockázd fel a tofut és szórd meg alaposan a fűszerekkel és a citromlével. Tapadásmentes serpenyőben pirítsd jól meg, majd tedd félre.
- Mosd át a spenótleveleket, majd jöhet a blansírozás, hogy megőrizzük a szép zöld színüket: egy nagy lábasban forralj fel vizet, egy másik nagy tálba pedig tölts jéghideg vizet a jégkockákkal. Tedd forró vízbe a spenótleveleket egy percre, majd rögtön pakold át őket a jéghideg vízbe és hagyd ott néhány percig lehűlni.
- Tedd át a lehűlt spenótleveleket turmixgépbe és dolgozd össze a növényi joghurttal és a kesudióval, esetleg egy kevés vízzel.
- Jöhet a paradicsomos-hagymás alap. Aprítsd fel a hagymákat és egy kevés vízen kezdd el párolni. Szép sorban szórd hozzá a fűszereket, majd az aprított paradicsomot. Főzd néhány percig, majd keverd hozzá a spenótos-joghurtos pürét. Add hozzá a citromlevet és a datolyakrémet, végül keverd hozzá a sült tofukockákat.
- Fogyaszd barna rizzsel vagy más teljesértékű körettel, pitával. Mi a legtöbbször zabpitával fogyasztjuk, amit megtalálsz a receptjeim között!