Padlizsán-kalamári

Sike Betti | 2023.08.06.
Stopper ikon
40 perc
Teríték ikon
4 fő

A tenger gyümölcseit is élvezhetjük növényi étrenden, vagyis helyesebben „a tenger zöldségeit”, ugyanis algalapok segítségével érhetünk el halas, tengeri ízt. Most padlizsánból készítettem kalamárit, amely Görögországban nagyon népszerű étel. A panírozott főtt padlizsán ruganyos állaga ugyanis a tintahalkarikákra emlékeztet! Persze a tőlem megszokott módon, teljes értékűen, olaj nélkül, sütőben sütve készült. 😊

Hozzávalók

Padlizsánhoz

  • 2 db padlizsán
  • másfél liter víz
  • 3 db nori lap
  • 2 ek. szójaszósz
  • fél citrom leve

Csicseris masszához

  • 5 ek. csicseriborsóliszt
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 ek. vöröshagymapor
  • só, bors
  • 1 ek. nori lap felaprítva
  • 1 ek. almaecet
  • 1 tk. szódabikarbóna

Zsemlemorzsához

  • 3/4 bögre zsemlemorzsa
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • só, bors
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 tk. vöröshagymapor
  • 1 ek. nori lap felaprítva

Elkészítés

  1. Vágd karikákra a padlizsánt, majd egy kupak, vagy kerek sütiforma segítségével vágd ki a szeletek közepét. Forralj fel másfél liter vizet, tedd bele a nori lapot, szójaszószt, citromlevet és sót, majd 7-8 percig főzd benne a padlizsánkarikákat.
  2. Keverd össze a csicseris massza hozzávalóit és a zsemlemorzsa hozzávalóit is. A hozzávaló nori lapokat nagyon apróra vágd fel, mintha fűszerként kevernéd hozzá. Mártsd a padlizsán-szeleteket a csicseris masszába, majd utána a zsemlemorzsába és utána fektesd őket óvatosan egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. 210 fokon süsd mindkét oldalukat 10-10 percig, míg roppanósra sülnek.
  3. Kétféle szósszal fogyasztottuk: az egyik egy édes-chilis szósz volt, ehhez összekevertem 4 ek. datolyakrémet, 1 ek. fokhagymaport, 1 ek. szárított chilit sóval és borssal, a másik pedig egy kapros-joghurtos szósz volt, amibe növényi joghurtot kevertem kaporral, fokhagymaporral, sóval és borssal.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...