Padlizsán-kalamári
|
2023.08.06.
A tenger gyümölcseit is élvezhetjük növényi étrenden, vagyis helyesebben „a tenger zöldségeit”, ugyanis algalapok segítségével érhetünk el halas, tengeri ízt. Most padlizsánból készítettem kalamárit, amely Görögországban nagyon népszerű étel. A panírozott főtt padlizsán ruganyos állaga ugyanis a tintahalkarikákra emlékeztet! Persze a tőlem megszokott módon, teljes értékűen, olaj nélkül, sütőben sütve készült. 😊
Hozzávalók
Padlizsánhoz
- 2 db padlizsán
- másfél liter víz
- 3 db nori lap
- 2 ek. szójaszósz
- fél citrom leve
- só
Csicseris masszához
- 5 ek. csicseriborsóliszt
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 ek. vöröshagymapor
- só, bors
- 1 ek. nori lap felaprítva
- 1 ek. almaecet
- 1 tk. szódabikarbóna
Zsemlemorzsához
- 3/4 bögre zsemlemorzsa
- 2 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 tk. vöröshagymapor
- 1 ek. nori lap felaprítva
Elkészítés
- Vágd karikákra a padlizsánt, majd egy kupak, vagy kerek sütiforma segítségével vágd ki a szeletek közepét. Forralj fel másfél liter vizet, tedd bele a nori lapot, szójaszószt, citromlevet és sót, majd 7-8 percig főzd benne a padlizsánkarikákat.
- Keverd össze a csicseris massza hozzávalóit és a zsemlemorzsa hozzávalóit is. A hozzávaló nori lapokat nagyon apróra vágd fel, mintha fűszerként kevernéd hozzá. Mártsd a padlizsán-szeleteket a csicseris masszába, majd utána a zsemlemorzsába és utána fektesd őket óvatosan egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. 210 fokon süsd mindkét oldalukat 10-10 percig, míg roppanósra sülnek.
- Kétféle szósszal fogyasztottuk: az egyik egy édes-chilis szósz volt, ehhez összekevertem 4 ek. datolyakrémet, 1 ek. fokhagymaport, 1 ek. szárított chilit sóval és borssal, a másik pedig egy kapros-joghurtos szósz volt, amibe növényi joghurtot kevertem kaporral, fokhagymaporral, sóval és borssal.