
Olasz pörkölt vegán módra
|
2023.05.25.
Az olaszoknak is van ám pörköltje, de még milyen! A paradicsomszósz, olasz fűszerek és az olajbogyó igazán egyedivé teszi. ð Eredetileg nem vegán étel, de a húst könnyen pótolhatjuk laskagombával, miközben a fűszerek és Ãzek megmaradnak. ðKiegészÃthetjük csicseribirsóval vagy lencsével, hogy egy még fehérjedúsabb ételt kapjunk és ebbÅl se maradjon ki a hüvelyes zöldség, vagy laskagomba helyett elkészÃthetjük esetleg sült tofuval is. ð
Mellé jó választás a sült polenta, amit megtalálsz a korábbi receptjeimnél ð
Hozzávalók
PirÃtott laskagombához
- 600 gramm laskagomba
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 tk. vöröshagymapor
- 1 tk. (füstölt) pirospaprika
- 1 tk. Årölt kömény
- 1 ek. majoranna
- 1 ek. rozmaring
- 1 ek. kakukkfű
- só, bors
- 2 ek. datolyakrém
- 6 ek. szójaszósz
- fél citrom leve
További hozzávalók a pörkölthöz
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa
- 2 db zellerszár
- 1 löttyintésnyi balzsamecet
- 1 löttyintésnyi szójaszósz
- 2 konzerv darabolt paradicsom
- só, bors
- 2 ek. datolyakrém
- 1 ek. szárÃtott rozmaring
- 1 ek. fokhagymapor
- egy csipet szerecsendió
- 2 marék olajbogyó
- egy marék friss, felaprÃtott petrezselyem
ElkészÃtés
- ElÅször is készÃtsd el a gombához a marinádot: egy tálban keverd össze a fűszereket, majd öntsd hozzá a datolyakrémet, szójaszószt és citromlevet is.
- TisztÃtsd meg a gombát, majd tépkedd kisebb darabokra. Egy kevés vÃzen kezdd el párolni, majd mikor levet eresztett, öntsd le róla.
- Locsold meg a gombákat a marináddal és 10-15 percig párold tovább, amÃg a gomba megpuhul és jól magába szÃvja a fűszereket.
- Tedd a fűszeres gombákat sütÅpapÃrral bélelt tepsire és 200 fokos sütÅben pirÃtsd meg Åket 10-15 percig.
- Következzen a pörkölt többi része: vágd apróra a vöröshagymát, fokhagymát, répát és zellert, majd egy kevés vÃzen párold Åket puhára. Jöhet egy löttyintésnyi balzsamecet és szójaszósz, majd öntsd fel az aprÃtott paradicsommal. Rotyogtasd Ãgy a pörköltet 10-15 percig, közben add hozzá a fűszereket, a datolyakrémet és az olajbogyót. Végül keverd bele a pirÃtott laskagombát és tálald friss petrezselyemmel. ð