Olasz pörkölt vegán módra

Sike Betti | 2023.05.25.
Stopper ikon
60 perc
Teríték ikon
6 fő

Az olaszoknak is van ám pörköltje, de még milyen! A paradicsomszósz, olasz fűszerek és az olajbogyó igazán egyedivé teszi. 🙂 Eredetileg nem vegán étel, de a húst könnyen pótolhatjuk laskagombával, miközben a fűszerek és ízek megmaradnak. 😊Kiegészíthetjük csicseribirsóval vagy lencsével, hogy egy még fehérjedúsabb ételt kapjunk és ebből se maradjon ki a hüvelyes zöldség, vagy laskagomba helyett elkészíthetjük esetleg sült tofuval is. 😊

Mellé jó választás a sült polenta, amit megtalálsz a korábbi receptjeimnél 🙂

Hozzávalók

Pirított laskagombához

  • 600 gramm laskagomba
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 tk. vöröshagymapor
  • 1 tk. (füstölt) pirospaprika
  • 1 tk. Å‘rölt kömény
  • 1 ek. majoranna
  • 1 ek. rozmaring
  • 1 ek. kakukkfű
  • só, bors
  • 2 ek. datolyakrém
  • 6 ek. szójaszósz
  • fél citrom leve

További hozzávalók a pörkölthöz

  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál répa
  • 2 db zellerszár
  • 1 löttyintésnyi balzsamecet
  • 1 löttyintésnyi szójaszósz
  • 2 konzerv darabolt paradicsom
  • só, bors
  • 2 ek. datolyakrém
  • 1 ek. szárított rozmaring
  • 1 ek. fokhagymapor
  • egy csipet szerecsendió
  • 2 marék olajbogyó
  • egy marék friss, felaprított petrezselyem

Elkészítés

  1. Először is készítsd el a gombához a marinádot: egy tálban keverd össze a fűszereket, majd öntsd hozzá a datolyakrémet, szójaszószt és citromlevet is.
  2. Tisztítsd meg a gombát, majd tépkedd kisebb darabokra. Egy kevés vízen kezdd el párolni, majd mikor levet eresztett, öntsd le róla.
  3. Locsold meg a gombákat a marináddal és 10-15 percig párold tovább, amíg a gomba megpuhul és jól magába szívja a fűszereket.
  4. Tedd a fűszeres gombákat sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokos sütőben pirítsd meg őket 10-15 percig.
  5. Következzen a pörkölt többi része: vágd apróra a vöröshagymát, fokhagymát, répát és zellert, majd egy kevés vízen párold őket puhára. Jöhet egy löttyintésnyi balzsamecet és szójaszósz, majd öntsd fel az aprított paradicsommal. Rotyogtasd így a pörköltet 10-15 percig, közben add hozzá a fűszereket, a datolyakrémet és az olajbogyót. Végül keverd bele a pirított laskagombát és tálald friss petrezselyemmel. 😊

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...