
Malai kofta TÉNÉ módra
|
2025.02.03.
A malai kofta egy hagyományos indiai fogás, ennek a teljes értékű növényi változatát készítettem el tofuból és krumpliból alkotott gombócokkal.
Hozzávalók
Koftához
- 1 bögre aprított krumpli megfőzve
- 200 gramm füstölt tofu
- 4 ek. sörélesztőpehely
- 1 ek. kukoricaliszt
- fél citrom leve
- 1 ek. fokhagymapor
- só, bors
- 1 tk. gyömbérpor
- 1 tk. garam masala
- 1 kk. őrölt kömény
- 2 ek. friss koriander apróra vágva
- 1 nagy marék kesudió felaprítva
- 1 nagy marék mazsola felaprítva
Szószhoz
- 1 nagy vöröshagyma
- másfél ek. fokhagymapor
- 1 tk. gyömbérpor
- 1 tk. kardamom
- 1 tk. őrölt koriander
- másfél tk. garam masala
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet chili
- só, bors
- 1 ek. datolyakrém
- 1 db babérlevél
- 1 kk. kurkuma
- 1 kk. őrölt kömény
- fél bögre víz
- 1 bögre paradicsomszósz
- 2 nagy marék kesudió 30 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
- tálaláshoz friss koriander
Elkészítés
- Először is készítsd el a koftát. Törd össze villával a főtt krumplit és a tofut, majd keverd hozzá az összes többi hozzávalót és gyúrd össze alaposan.
- Gyúrj belőle kis gombócokat és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokos sütőben süsd őket 25-30 percig, míg egy picit megpirulnak. Várd meg, míg kihűlnek.
- Készítsd el a szószt: aprítsd fel a vöröshagymát és dinszteld meg egy kevés vízen. Aprítógép vagy daráló segítségével krémesítsd, készíts belőle hagymapasztát.
- Serpenyőben melegíts fel egy kevés vizet, öntsd bele a pürésített hagymát, majd szép sorjában az összes többi fűszert. Önts hozzá fél bögre vizet, majd kevergesd 1-2 percig, míg összeérnek az ízek. Most jöhet a paradicsomszósz és a datolyakrém is. Ezeket is kevergesd néhány percig, majd halászd ki a babérlevelet.
- Csepegtesd le a beáztatott kesudiót és néhány evőkanál vízzel turmixold krémesre. Egy evőkanálnyi kesudió-pasztát tegyél félre, a többit keverd a szószhoz.
- Egy kevés növényi tejjel vagy vízzel hígítsd fel a félretett kesudió-pasztát.
- Tálald a kofta-golyókat a szószban, locsold meg a kesudió-pasztával.