Malai kofta TÉNÉ módra

Sike Betti | 2025.02.03.
Stopper ikon
50 perc
Teríték ikon
4 fő

A malai kofta egy hagyományos indiai fogás, ennek a teljes értékű növényi változatát készítettem el tofuból és krumpliból alkotott gombócokkal.

Hozzávalók

Koftához

  • 1 bögre aprított krumpli megfőzve
  • 200 gramm füstölt tofu
  • 4 ek. sörélesztőpehely
  • 1 ek. kukoricaliszt
  • fél citrom leve
  • 1 ek. fokhagymapor
  • só, bors
  • 1 tk. gyömbérpor
  • 1 tk. garam masala
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 2 ek. friss koriander apróra vágva
  • 1 nagy marék kesudió felaprítva
  • 1 nagy marék mazsola felaprítva

Szószhoz

  • 1 nagy vöröshagyma
  • másfél ek. fokhagymapor
  • 1 tk. gyömbérpor
  • 1 tk. kardamom
  • 1 tk. őrölt koriander
  • másfél tk. garam masala
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet chili
  • só, bors
  • 1 ek. datolyakrém
  • 1 db babérlevél
  • 1 kk. kurkuma
  • 1 kk. őrölt kömény
  • fél bögre víz
  • 1 bögre paradicsomszósz
  • 2 nagy marék kesudió 30 percre forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
  • tálaláshoz friss koriander

Elkészítés

  1. Először is készítsd el a koftát. Törd össze villával a főtt krumplit és a tofut, majd keverd hozzá az összes többi hozzávalót és gyúrd össze alaposan.
  2. Gyúrj belőle kis gombócokat és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokos sütőben süsd őket 25-30 percig, míg egy picit megpirulnak. Várd meg, míg kihűlnek.
  3. Készítsd el a szószt: aprítsd fel a vöröshagymát és dinszteld meg egy kevés vízen. Aprítógép vagy daráló segítségével krémesítsd, készíts belőle hagymapasztát.
  4. Serpenyőben melegíts fel egy kevés vizet, öntsd bele a pürésített hagymát, majd szép sorjában az összes többi fűszert. Önts hozzá fél bögre vizet, majd kevergesd 1-2 percig, míg összeérnek az ízek. Most jöhet a paradicsomszósz és a datolyakrém is. Ezeket is kevergesd néhány percig, majd halászd ki a babérlevelet.
  5. Csepegtesd le a beáztatott kesudiót és néhány evőkanál vízzel turmixold krémesre. Egy evőkanálnyi kesudió-pasztát tegyél félre, a többit keverd a szószhoz.
  6. Egy kevés növényi tejjel vagy vízzel hígítsd fel a félretett kesudió-pasztát.
  7. Tálald a kofta-golyókat a szószban, locsold meg a kesudió-pasztával.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...