Házi köles-zabrudi
|
2023.11.14.
Egy nagyon finom nasi receptet hoztam, amely biztosan a gyerekek kedvence (is) lesz, a bolti feldolgozott édességek helyett! 🙂 Ízben szerintem simán körözi a hagyományos túró rudit, ráadásul olyan tápláló összetevőkből áll, mint a köles és a zab! 😊
A csokiréteghez lehetőleg magas kakaótartalmú (min. 75%-os), minőségi étcsokit válassz.🍫
Hozzávalók
- fél bögre száraz köles
- másfél bögre víz
- 3 tk. vanília őrlemény
- fél citrom leve
- 8 szem puha datolya - ha száraz datolyád van, akkor áztasd be forró vízbe, majd nyomkodd ki
- 10 ek. finomra őrölt zabpehely
- 2 tábla magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé
Elkészítés
- A kölest most át jól, majd tedd fel főni a másfél bögre vízzel. Főzd teljesen puhára.
- Mikor a köles megpuhult és felszívta az összes vizet, keverd hozzá a vaníliát és a citromlevet, majd hagyd kihűlni.
- Ha már nem forró, akkor tedd aprítógépbe a 8 szem puha datolyával és aprítsd homogén állagúra.
- Öntsd egy nagyobb tálba és keverd hozzá a zabpelyhet is. Hagyd pihenni kb. fél órát, hogy a zab megszívja magát és az egész összeálljon egy jól formázható masszává. Ha továbbra is túl nedvesnek érzed, adj még hozzá zabpelyhet.
- Gyúrj a masszából kis rudakat, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt dobozba. Tedd a rudakat 1-2 órára mélyhűtőbe, hogy megkeményedjenek, így könnyebb lesz a csokiba forgatás.
- Olvaszd fel az étcsokit egy bögrében, szúrj a kissé megfagyott rudak végére egy pálcikát és annak segítségével mártsd őket a csokoládéba.
- Tedd hűtőbe az elkészült rudikat, míg megdermed rajtuk a csokiréteg, aztán fogyaszthatod is! 🤩