Házi köles-zabrudi

Sike Betti | 2023.11.14.
Teríték ikon
15 db

Egy nagyon finom nasi receptet hoztam, amely biztosan a gyerekek kedvence (is) lesz, a bolti feldolgozott édességek helyett! 🙂 Ízben szerintem simán körözi a hagyományos túró rudit, ráadásul olyan tápláló összetevőkből áll, mint a köles és a zab! 😊

A csokiréteghez lehetőleg magas kakaótartalmú (min. 75%-os), minőségi étcsokit válassz.🍫

Hozzávalók

  • fél bögre száraz köles
  • másfél bögre víz
  • 3 tk. vanília őrlemény
  • fél citrom leve
  • 8 szem puha datolya - ha száraz datolyád van, akkor áztasd be forró vízbe, majd nyomkodd ki
  • 10 ek. finomra őrölt zabpehely
  • 2 tábla magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé

Elkészítés

  1. A kölest most át jól, majd tedd fel főni a másfél bögre vízzel. Főzd teljesen puhára.
  2. Mikor a köles megpuhult és felszívta az összes vizet, keverd hozzá a vaníliát és a citromlevet, majd hagyd kihűlni.
  3. Ha már nem forró, akkor tedd aprítógépbe a 8 szem puha datolyával és aprítsd homogén állagúra.
  4. Öntsd egy nagyobb tálba és keverd hozzá a zabpelyhet is. Hagyd pihenni kb. fél órát, hogy a zab megszívja magát és az egész összeálljon egy jól formázható masszává. Ha továbbra is túl nedvesnek érzed, adj még hozzá zabpelyhet.
  5. Gyúrj a masszából kis rudakat, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt dobozba. Tedd a rudakat 1-2 órára mélyhűtőbe, hogy megkeményedjenek, így könnyebb lesz a csokiba forgatás.
  6. Olvaszd fel az étcsokit egy bögrében, szúrj a kissé megfagyott rudak végére egy pálcikát és annak segítségével mártsd őket a csokoládéba.
  7. Tedd hűtőbe az elkészült rudikat, míg megdermed rajtuk a csokiréteg, aztán fogyaszthatod is! 🤩

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...