Croquetas
|
2023.05.15.
Íme a spanyol krokett vegán verziója kesudió-besamelből készítve és tofu-sonkával töltve!
A spanyol croquetas nem krumpliból készül, hanem tulajdonképpen egy sonkás, rántott besamel. Én a vegán verzióban a besamelt kesudióból készítettem el és a sonka helyettesítésére pácolt tofut használtam. Szerintem hozza az ízélményt!
Hozzávalók
Tofu-sonkához:
- 250 gramm tofu - füstölt vagy marinált
- 1 ek. szójaszósz
- 3 tk. füstölt pirospaprika
- 1 ek. datolyakrém (datolyapaszta)
- 1 ek. folyékony füst
- só, bors
Kesu-besamelhez:
- 1 bögre kesudió - fél órára forró vízbe áztatva
- 1 fej vöröshagyma
- 3/4 bögre növényi tej
- 4 ek. sörélesztőpehely
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 kk. szerecsendió
- 8 ek. zabpehely
- 2 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- só, bors
Forgatáshoz:
- néhány ek. növényi tej
- néhány ek. fűszeres zsemlemorzsa - zsemlemorzsa összekeverve néhány ek. sörélesztőpehellyel, pici fokhagymaporral és sóval
Elkészítés
- Készíts egy marinádot szójaszószból, füstölt pirospaprikából, fokhagymaporból, datolyakrémből és a folyékony füstből, majd jól forgasd bele az apró kockákra vágott tofut. Süsd ki a pácolt tofu kockákat míg kicsit megpirulnak.
- A zabpelyhet aprítógépben aprítsd lisztté.
- Készítsd el a besamelt: turmixold össze az áztatott, majd lecsepegtetett kesudiót a növényi tejjel, sörélesztőpehellyel, fokhagymaporral, szerecsendióval, sóval és borssal.
- Egy fazékban pici vízen dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, majd öntsd rá a kesu-besamelt és kezdd el melegíteni. Keverd szép lassan a zabpehelylisztet a felmelegített besamelhez. Kevergesd így néhány percig míg elkezd sűrűsödni. Keverd hozzá a tofu-kockákat.
- Várd meg, míg kihűl a massza, majd keverj hozzá még 2 ek. zsemlemorzsát.
- Vizes kézzel gyúrj a masszából kis hengereket, mártsd őket növényi tejbe, majd a fűszeres zsemlemorzsába. 180 fokon süsd őket 25 percig úgy, hogy félidőben megfordítod.
- Tálaláskor locsold meg egy kis lime vagy citrom levével.