Croquetas

Sike Betti | 2023.05.15.
Teríték ikon
4 fő

Íme a spanyol krokett vegán verziója kesudió-besamelből készítve és tofu-sonkával töltve!

A spanyol croquetas nem krumpliból készül, hanem tulajdonképpen egy sonkás, rántott besamel. Én a vegán verzióban a besamelt kesudióból készítettem el és a sonka helyettesítésére pácolt tofut használtam. Szerintem hozza az ízélményt!

Hozzávalók

Tofu-sonkához:

  • 250 gramm tofu - füstölt vagy marinált
  • 1 ek. szójaszósz
  • 3 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 ek. datolyakrém (datolyapaszta)
  • 1 ek. folyékony füst
  • só, bors

Kesu-besamelhez:

  • 1 bögre kesudió - fél órára forró vízbe áztatva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3/4 bögre növényi tej
  • 4 ek. sörélesztőpehely
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 kk. szerecsendió
  • 8 ek. zabpehely
  • 2 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • só, bors

Forgatáshoz:

  • néhány ek. növényi tej
  • néhány ek. fűszeres zsemlemorzsa - zsemlemorzsa összekeverve néhány ek. sörélesztőpehellyel, pici fokhagymaporral és sóval

Elkészítés

  1. Készíts egy marinádot szójaszószból, füstölt pirospaprikából, fokhagymaporból, datolyakrémből és a folyékony füstből, majd jól forgasd bele az apró kockákra vágott tofut. Süsd ki a pácolt tofu kockákat míg kicsit megpirulnak.
  2. A zabpelyhet aprítógépben aprítsd lisztté.
  3. Készítsd el a besamelt: turmixold össze az áztatott, majd lecsepegtetett kesudiót a növényi tejjel, sörélesztőpehellyel, fokhagymaporral, szerecsendióval, sóval és borssal.
  4. Egy fazékban pici vízen dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, majd öntsd rá a kesu-besamelt és kezdd el melegíteni. Keverd szép lassan a zabpehelylisztet a felmelegített besamelhez. Kevergesd így néhány percig míg elkezd sűrűsödni. Keverd hozzá a tofu-kockákat.
  5. Várd meg, míg kihűl a massza, majd keverj hozzá még 2 ek. zsemlemorzsát.
  6. Vizes kézzel gyúrj a masszából kis hengereket, mártsd őket növényi tejbe, majd a fűszeres zsemlemorzsába. 180 fokon süsd őket 25 percig úgy, hogy félidőben megfordítod.
  7. Tálaláskor locsold meg egy kis lime vagy citrom levével. 

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...