Farinata (Socca), avagy az olasz csicseriborsó-kenyér spenót pesztóval
|
2023.05.23.
A csicseriborsó-lepény igen ismert étel vegánok körében, azonban sokáig nem is tudtam, hogy az olaszoknak is az egyik népszerű étele a csicseriborsólisztből készült lepénykenyér. Nagyon egyszerűen, csicseriborsólisztből, vízből, fűszerekből és olívaolajból készül, én az utóbbit kihagytam az olajmentes verzió érdekében. 😊
Spenótos pesztóval kentem meg (a pesztók szerintem nem csak finomak, de mindenféle zöld leveles belerejthető a gyerekeknek! 🤭) és aszalt paradicsommal, brokkolival, tofuval és magparmezánnal tálaltam, mintha pizzát fogyasztanánk. 😁 De ehetjük magában is, mártogatva, vagy mint egy kenyérszeletet kencékkel megkenve, vagy akár valamilyen főzelék vagy leves mellé. 😊
Hozzávalók
Lepényhez
- 1 bögre csicseriborsóliszt
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 ek. vöröshagymapor
- só, bors
- ízlés szerint zöldfűszerek
- 1 bögre víz
Spenót-pesztóhoz
- 2 marék dió vagy más olajos mag
- 2 marék friss spenót
- 1 marék friss bazsalikom
- némi zöld leveles - beledobható bármilyen zöld leveles, amit otthon találunk
- fél citrom leve
- 2-3 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- annyi víz, hogy vigye az aprítógép
További feltétek ízlés szerint
- brokkoli
- aszalt paradicsom
- sült tofu
- magparmezán
Elkészítés
- Keverd össze a csicseriborsólisztet a fűszerekkel, majd öntsd hozzá a vizet is és jól keverd össze. Tedd félre a masszát és pihentesd minimum 1 órát.
- Egy aprítógépben dolgozd össze a pesztó hozzávalóit.
- Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt és terítsd rajta szét a csicseriborsós massza 1/3 részét. Próbáld minél vékonyabbra teríteni.
- Várd meg, hogy a teteje is megszilárduljon, aztán óvatosan fordítsd meg és süsd át a másik oldalát is. Ismételd el a másik két lepénnyel is. 😊
- Tálald a farinatat a pesztóval és ízlés szerinti feltétekkel.