Farinata (Socca), avagy az olasz csicseriborsó-kenyér spenót pesztóval

Sike Betti | 2023.05.23.
Stopper ikon
90 perc
Teríték ikon
3 lepénykenyérhez

A csicseriborsó-lepény igen ismert étel vegánok körében, azonban sokáig nem is tudtam, hogy az olaszoknak is az egyik népszerű étele a csicseriborsólisztből készült lepénykenyér. Nagyon egyszerűen, csicseriborsólisztből, vízből, fűszerekből és olívaolajból készül, én az utóbbit kihagytam az olajmentes verzió érdekében. 😊

Spenótos pesztóval kentem meg (a pesztók szerintem nem csak finomak, de mindenféle zöld leveles belerejthető a gyerekeknek! 🤭) és aszalt paradicsommal, brokkolival, tofuval és magparmezánnal tálaltam, mintha pizzát fogyasztanánk. 😁 De ehetjük magában is, mártogatva, vagy mint egy kenyérszeletet kencékkel megkenve, vagy akár valamilyen főzelék vagy leves mellé. 😊

Hozzávalók

Lepényhez

  • 1 bögre csicseriborsóliszt
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 ek. vöröshagymapor
  • só, bors
  • ízlés szerint zöldfűszerek
  • 1 bögre víz

Spenót-pesztóhoz

  • 2 marék dió vagy más olajos mag
  • 2 marék friss spenót
  • 1 marék friss bazsalikom
  • némi zöld leveles - beledobható bármilyen zöld leveles, amit otthon találunk
  • fél citrom leve
  • 2-3 ek. sörélesztőpehely
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • annyi víz, hogy vigye az aprítógép

További feltétek ízlés szerint

  • brokkoli
  • aszalt paradicsom
  • sült tofu
  • magparmezán

Elkészítés

  1. Keverd össze a csicseriborsólisztet a fűszerekkel, majd öntsd hozzá a vizet is és jól keverd össze. Tedd félre a masszát és pihentesd minimum 1 órát.
  2. Egy aprítógépben dolgozd össze a pesztó hozzávalóit.
  3. Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt és terítsd rajta szét a csicseriborsós massza 1/3 részét. Próbáld minél vékonyabbra teríteni.
  4. Várd meg, hogy a teteje is megszilárduljon, aztán óvatosan fordítsd meg és süsd át a másik oldalát is. Ismételd el a másik két lepénnyel is. 😊
  5. Tálald a farinatat a pesztóval és ízlés szerinti feltétekkel. 

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...