
Egyben sült karfiol kókuszos-kurkumás pácban
|
2025.01.29.
Ez az indiai ízvilágú egyben sült karfiol igazán mutatós vegán fogás, csodálatos dísze lehet az ünnepi asztalnak. Édesburgonyás-csicseriborsós körettel sütöttem és az átsült aranysárga karfiolfejet fokhagymás mandulaszósszal öntöttem nyakon.
Hozzávalók
Karfiolhoz
- 1 nagy karfiol
- 4 ek. kókusztej
- csipet kurkuma
- csipet currypor
- csipet kardamom
- csipet gyömbérpor
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 tk. datolyakrém
- 1 ek. citromlé
- chili ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma hozzányomva
- só, bors
Mandulaszószhoz
- 2 tk. mandulavaj - lehetőleg fehér, pörköletlen
- 3-4 ek. növényi tej
- só
- 1 kk. fokhagymapor
- 1 ek. sörélesztőpehely
- pici citromlé
Körethez
- 3 nagy édesburgonya
- 2 lilahagyma
- 1 bögre főtt (vagy üveges konzerv) csicseriborsó - vagy más hüvelyes
- fűszerek ízlés szerint - én fokhagymaport, sörélesztőpelyhet, kakukkfüvet, petrezselymet, sót és cayenne borsot szórtam a köretre
További feltétek:
- aprított mandula
- mazsola
Elkészítés
- Vágd le a karfiolról a zöldeket és egyben főzd meg egy nagy fazékban. Nem kell nagyon puhára. Csepegtesd le, hogy teljesen száraz legyen. Helyezd egy nagy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Keverd össze a kókusztejes-kurkumàs pác hozzávalóit és kend át vele jó alaposan a karfiolfejet.
- Készítsd elő a köret hozzávalóit: szeleteld fel az édesburgonyát és a lilahagymát és helyezd el a karfiolfej körül. Szórd rá a főtt csicseriborsót és jó alaposan fűszerezz minden zöldséget.
- 180 fokos sütőben süsd 30-40 percig, míg az édeskrumpli teljesen puha lesz.
- Keverd össze a mandulás krém hozzávalóit és öntsd le vele a karfiolfejet.
- Szórd meg az egészet aprított mandulával és egy kevés mazsolával!