
Málnás céklaleves
|
2025. március 23.
Íme egy csodaszép pink málnás céklaleves, amelyben nagyszerű helyet kapott a cékla. Az intenzív málnaíz mellett szinte alig érezhető, így azoknak is szuper lehet, akik kevésbé szeretik ezt a zöldséget.
Hozzávalók
Krémleveshez
- 1 közepes cékla
- 250 gramm friss (vagy fagyasztott) - málna
- 4 ek. datolyakrém
- 1 tk. vanília őrlemény
- 1 bögre natúr növényi joghurt
- 3/4 bögre növényi tej
Kókuszos zabropogóshoz
- 1 bögre zabpehely
- fél bögre kókuszreszelék
- csipet őrölt kardamom és vanília
- fél bögre datolyakrém
- 2 ek. mandulavaj - vagy más magvaj
- opcionális: 1 ek. céklapor (csak a szín miatt), 2-3 ek. puffasztott amaránt vagy quinoa
További feltétek
- pisztácia, kókuszreszelék
Elkészítés
- Tisztítsd meg a céklát, vágd ketté és alufóliába csomagolva 200 fokos sütőben süsd puhára (kb. egy óra alatt).
- Míg a cékla sül, egy nagy tálban keverd össze a zabropogós hozzávalóit. Kézzel is jól gyúrd/masszírozd át a zabpehely szemeket.
- Ha a cékla elkészült, dobd turmixgépbe a krémleves összes többi hozzávalójával és dolgozd krémesre. Ízlés szerint hígíthatod további növényi tej hozzáadásával.
- A már bekevert kókuszos zabropogóst terítsd szét vékony rétegben egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd 180 fokos sütőben kezdd el sütni. 10 perc után nézz rá és egy kicsit tördeld szét a darabkákat. Süsd még kb. 10-15 percig, míg megpirul és ropogós lesz.
- Tálald a málnás céklakrémlevest a kókuszos zabropogóssal, kevés durvára tört pisztáciával és hintsd meg kókuszreszelékkel! Ha még ennél is “fenszibb” tálalásra vágysz, megszórhatod liofilizált málnával!