Tofu-souvlaki
|
2023.08.06.
A souvlaki a görögöknél a rövid fa- vagy fémnyársra húzott sült falatkák elnevezése. Mivel a húst kiválóan helyettesíthetjük tofuval, így egy görögös marinádban megforgatott füstölt tofu nagyon jól hozza az eredeti étel ízét és kinézetét. Nem kell ám nyársra fűzni a tofukockákat – én csak az autentikus megjelenés érdekében tettem így utólag – ugyanis egyszerűen egy tepsiben is megsütheted őket.
Hozzávalók
- 300 gramm füstölt tofu
- 5 ek. szójaszósz
- 1 ek. paradicsomszósz
- 2 ek. datolyakrém
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 tk. vöröshagymapor
- 1 ek. oregánó
- 1 ek. szárított koriander
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 ek. citromlé
Elkészítés
- Nyomkodd ki a tofuból a nedvességet, majd aprítsd kockákra.
- Keverd össze a marinád hozzávalóit egy tálban, majd forgasd bele a tofu-darabkákat. Ha van időd, akkor hagyd így pihenni a hűtőben 1-2 órát.
- Terítsd a marinált tofut sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokos sütőben süsd 15-20 percig, míg egy kicsit elkezd megpirulni. Mikor kivettem a sütőből, én még meglocsoltam még egy adag citromlével.
- Fogyaszd sült gombával, lilahagymával, sült krumplival és friss zöldségekkel.