Sütőtökös tészta padlizsánpörccel

Sike Betti | 2025.02.24.
Stopper ikon
45 perc
Teríték ikon
4 fő

Ízelítő az Őszi Receptgyűjteményből.

Sütőtökből, fehérbabból és fűszerekből krémes mártást készítettem, majd a sütőtökös tésztát padlizsánból készített hamis pörccel tálaltam.

Hozzávalók

Sütőtökkrémhez

  • másfél bögre sült sütőtök felaprítva
  • fél bögre főtt vagy konzerv fehérbab
  • 5-6 ek. sörélesztőpehely
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. vöröshagymapor
  • 1 kk. füstölt pirospaprika
  • 3/4 bögre növényi tej
  • 1 ek. almaecet

Padlizsánpörchöz

  • 1 db padlizsán
  • 2-3 ek. szójaszósz - vagy miso paszta, ezek hiányában só
  • 1 ek. datolyakrém
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • folyékony füstaroma ízlés szerint - opcionális

Továbbiak

  • teljes kiőrlésű, vagy teljes értékű gluténmentes tészta

Elkészítés

  1. Aprítógépben vagy turmixgépben krémesítsd a sütőtökkrém hozzávalóit.
  2. Vágd apró kockákra a padlizsánt. Keverd össze a szójaszószt a datolyakrémmel, füstölt pirospaprikával, folyékony füstaromával és nyomd hozzá a fokhagymát is.
  3. Öntsd a szószt a padlizsán-darabokra és hagyd egy kicsit marinálódni. (Ha sok időd van, akár egy órát is.)
  4. Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt és öntsd bele a padlizsánszeleteket a marináddal együtt. Néhány percig kevergetve párold őket, míg az összes folyadék elpárolog és megpuhulnak a padlizsánkockák. Ízlés szerint már így is felhasználhatod a padlizsánpörcöt, de ha megsütöd, akkor kicsit megpirulva még jobb lesz az íze.
  5. Ha a további sütést választod, akkor öntsd a padlizsán-kockákat sütőpapírral bélelt tepsire és 120 fokos sütőben, sűrűn átkeverve süsd őket 45-50 percig.
  6. Főzd ki a választott tésztát, majd tálald a sütőtökkrémmel és a padlizsánpörccel.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...