
Sütőtökös tészta padlizsánpörccel
|
2025.02.24.
Ízelítő az Őszi Receptgyűjteményből.
Sütőtökből, fehérbabból és fűszerekből krémes mártást készítettem, majd a sütőtökös tésztát padlizsánból készített hamis pörccel tálaltam.
Hozzávalók
Sütőtökkrémhez
- másfél bögre sült sütőtök felaprítva
- fél bögre főtt vagy konzerv fehérbab
- 5-6 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. vöröshagymapor
- 1 kk. füstölt pirospaprika
- 3/4 bögre növényi tej
- 1 ek. almaecet
Padlizsánpörchöz
- 1 db padlizsán
- 2-3 ek. szójaszósz - vagy miso paszta, ezek hiányában só
- 1 ek. datolyakrém
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- folyékony füstaroma ízlés szerint - opcionális
Továbbiak
- teljes kiőrlésű, vagy teljes értékű gluténmentes tészta
Elkészítés
- Aprítógépben vagy turmixgépben krémesítsd a sütőtökkrém hozzávalóit.
- Vágd apró kockákra a padlizsánt. Keverd össze a szójaszószt a datolyakrémmel, füstölt pirospaprikával, folyékony füstaromával és nyomd hozzá a fokhagymát is.
- Öntsd a szószt a padlizsán-darabokra és hagyd egy kicsit marinálódni. (Ha sok időd van, akár egy órát is.)
- Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt és öntsd bele a padlizsánszeleteket a marináddal együtt. Néhány percig kevergetve párold őket, míg az összes folyadék elpárolog és megpuhulnak a padlizsánkockák. Ízlés szerint már így is felhasználhatod a padlizsánpörcöt, de ha megsütöd, akkor kicsit megpirulva még jobb lesz az íze.
- Ha a további sütést választod, akkor öntsd a padlizsán-kockákat sütőpapírral bélelt tepsire és 120 fokos sütőben, sűrűn átkeverve süsd őket 45-50 percig.
- Főzd ki a választott tésztát, majd tálald a sütőtökkrémmel és a padlizsánpörccel.