Sült édesburgonya-krémleves pisztácia-menta-datolya salsával

Sike Betti | 2025.02.25.
Stopper ikon
45 perc
Teríték ikon
4 fő

Az egyik kedvenc krémlevesem! Különlegessége az édes-sós pisztácia salsa, amely szerintem nagyon jól illik az édesburgonyához!

Hozzávalók

Édesburgonya-krémelveshez

  • 3 db édesburgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 3 bögre kókusztej
  • 1 ek. fokhagyma
  • 1 ek. sörélesztőpehely
  • só, bors
  • ízlés szerint csipet chili

Menta-pisztácia-datolya salsához

  • 100 gramm pisztácia
  • 3 nagy marék mentalevél - vagy helyette szárított menta
  • 5-6 nagyobb datolya
  • 1 ek. kókuszreszelék
  • só, bors
  • 1 tk. fokhagymapor
  • fél citrom leve
  • csipet római kömény

Elkészítés

  1. Tisztítsd meg az édesburgonyákat, aprítsd fel, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Pucold meg a vöröshagymát, vágd félbe és belső oldalával lefelé fordítva ezt is helyezd az édesburgonyák mellé.
  2. Vágd le a fokhagymafej tetejét éppen csak annyira, hogy kilátszódjanak a gerezdek, anélkül, hogy megpucolnád, majd alufóliába csomagolva ezt is helyezd a zöldségek mellé. 180 fokos sütőben süsd puhára a zöldségeket.
  3. Ha a zöldségek megsültek, tedd őket turmixgépbe a kókusztejjel és a többi fűszerrel és dolgozd krémesre. Ízlés szerint hígítsd tovább növényi tejjel a megfelelő állagúra.
  4. A salsához aprítsd durvára a pisztáciát, vágd apróra a mentaleveleket és a datolyákat, majd keverd össze őket a kókuszreszelékkel, citromlével és a fűszerekkel. Egy kicsit össze is dolgozhatod őket egy aprítógépben, de vigyázz, hogy maradjon azért darabos.
  5. Tálald az édesburgonya-krémlevest a különleges pisztáciás salsával!

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...