
Sült édesburgonya-krémleves pisztácia-menta-datolya salsával
|
2025.02.25.
Az egyik kedvenc krémlevesem! Különlegessége az édes-sós pisztácia salsa, amely szerintem nagyon jól illik az édesburgonyához!
Hozzávalók
Édesburgonya-krémelveshez
- 3 db édesburgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész fej fokhagyma
- 3 bögre kókusztej
- 1 ek. fokhagyma
- 1 ek. sörélesztőpehely
- só, bors
- ízlés szerint csipet chili
Menta-pisztácia-datolya salsához
- 100 gramm pisztácia
- 3 nagy marék mentalevél - vagy helyette szárított menta
- 5-6 nagyobb datolya
- 1 ek. kókuszreszelék
- só, bors
- 1 tk. fokhagymapor
- fél citrom leve
- csipet római kömény
Elkészítés
- Tisztítsd meg az édesburgonyákat, aprítsd fel, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Pucold meg a vöröshagymát, vágd félbe és belső oldalával lefelé fordítva ezt is helyezd az édesburgonyák mellé.
- Vágd le a fokhagymafej tetejét éppen csak annyira, hogy kilátszódjanak a gerezdek, anélkül, hogy megpucolnád, majd alufóliába csomagolva ezt is helyezd a zöldségek mellé. 180 fokos sütőben süsd puhára a zöldségeket.
- Ha a zöldségek megsültek, tedd őket turmixgépbe a kókusztejjel és a többi fűszerrel és dolgozd krémesre. Ízlés szerint hígítsd tovább növényi tejjel a megfelelő állagúra.
- A salsához aprítsd durvára a pisztáciát, vágd apróra a mentaleveleket és a datolyákat, majd keverd össze őket a kókuszreszelékkel, citromlével és a fűszerekkel. Egy kicsit össze is dolgozhatod őket egy aprítógépben, de vigyázz, hogy maradjon azért darabos.
- Tálald az édesburgonya-krémlevest a különleges pisztáciás salsával!
