Dal makhani
Imádom az ázsiai ízeket, nagy kedvenceim a fűszeres indiai egytálételek, melyeket itthon is gyakran elkészítek. A curry, a garam masala, a kurkuma, a római kömény, a gyömbér, vagy az őrölt koriander mind-mind olyan illatos, intenzív ízű fűszerek, melyeket előszeretettel használok én is a mindennapokban.
Talán nincs is olyan receptem, ahol 5-nél kevesebb fűszert használok, egyszerűen azért, mert imádom az ízeket és ahogyan azok egymást kiegészítik. Emellett úgy tűnik, nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik el a fűszeres fogások, a fűszerek ugyanis nagyon gazdagok antioxidánsokban!Használjátok bátran őket, mert az egészségünket szolgálják! 😊
Én a kislányomnak már nagyon hamar fűszereztem az ételeit, 7-8 hósan már evett curryt is.😁 Talán ez az oka annak, hogy imádja ő is az ázsiai fűszeres, akár pikáns ízeket! 😍
Hozzávalók
- másfél bögre száraz beluga lencse - használhatsz más típusú lencsét is helyette, akár konzerv formájában
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. garam masala - lassan adagold, közben kóstolgasd
- só, bors
- fél tk. őrölt gyömbér
- fél tk. kurkuma
- 1 kk. római kömény
- 1 kk. őrölt koriander
- pici chili
- másfél bögre paradicsomszósz
- másfél ek. mandulavaj
- 1 bögre víz
- 5-6 szem datolya
Elkészítés
- Mosd át a beluga lencsét, majd tedd egy fazékba és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzd puhára, közben folyamatosan pótolva alatta a vizet. Ha konzervet használsz, akkor öblítsd jól át.
- Aprítsd fel a vöröshagymát és egy kevés vízen kezdd el dinsztelni. Nyomd hozzá a fokhagymákat, majd sorjában add hozzá az illatos fűszereket és jól keverd össze, hogy egy homogén fűszerpasztát kapj.
- Jöhet hozzá a megfőtt lencse és a paradicsomszósz.
- Közben tedd turmixgépbe a mandulavajat, a datolyákat és az 1 bögre vizet és turmixold össze alaposan. Keverd az ételhez - ez krémesíti tejszín helyett.
- Néhány percig rotyogtasd, majd tálald rizzsel, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel/ pitával.