Dal makhani

Sike Betti | 2023.11.14.
Stopper ikon
40 perc
Teríték ikon
5 fő

Imádom az ázsiai ízeket, nagy kedvenceim a fűszeres indiai egytálételek, melyeket itthon is gyakran elkészítek. A curry, a garam masala, a kurkuma, a római kömény, a gyömbér, vagy az őrölt koriander mind-mind olyan illatos, intenzív ízű fűszerek, melyeket előszeretettel használok én is a mindennapokban.

Talán nincs is olyan receptem, ahol 5-nél kevesebb fűszert használok, egyszerűen azért, mert imádom az ízeket és ahogyan azok egymást kiegészítik. Emellett úgy tűnik, nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik el a fűszeres fogások, a fűszerek ugyanis nagyon gazdagok antioxidánsokban!Használjátok bátran őket, mert az egészségünket szolgálják! 😊

Én a kislányomnak már nagyon hamar fűszereztem az ételeit, 7-8 hósan már evett curryt is.😁 Talán ez az oka annak, hogy imádja ő is az ázsiai fűszeres, akár pikáns ízeket! 😍

Hozzávalók

  • másfél bögre száraz beluga lencse - használhatsz más típusú lencsét is helyette, akár konzerv formájában
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. garam masala - lassan adagold, közben kóstolgasd
  • só, bors
  • fél tk. őrölt gyömbér
  • fél tk. kurkuma
  • 1 kk. római kömény
  • 1 kk. őrölt koriander
  • pici chili
  • másfél bögre paradicsomszósz
  • másfél ek. mandulavaj
  • 1 bögre víz
  • 5-6 szem datolya

Elkészítés

  1. Mosd át a beluga lencsét, majd tedd egy fazékba és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzd puhára, közben folyamatosan pótolva alatta a vizet. Ha konzervet használsz, akkor öblítsd jól át.
  2. Aprítsd fel a vöröshagymát és egy kevés vízen kezdd el dinsztelni. Nyomd hozzá a fokhagymákat, majd sorjában add hozzá az illatos fűszereket és jól keverd össze, hogy egy homogén fűszerpasztát kapj.
  3. Jöhet hozzá a megfőtt lencse és a paradicsomszósz.
  4. Közben tedd turmixgépbe a mandulavajat, a datolyákat és az 1 bögre vizet és turmixold össze alaposan. Keverd az ételhez - ez krémesíti tejszín helyett.
  5. Néhány percig rotyogtasd, majd tálald rizzsel, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel/ pitával.

Hogy tetszett ez a recept?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy pillanat...